documenten cv

Tips voor een goed CV

Een goed onderbouwd CV (Curriculum Vitae)  is van groot belang tijdens het sollicitatiteproces. Het geeft de opdrachtgever, recruiter of HR medewerker een snelle inzage van je kennis en ervaring. Het zorgt daarmee voor de eerste schifting wanneer er meerdere gegadigden zijn voor de vacature. Dankzij onze tips moet je in staat zijn om het beste CV op te stellen en die baan te pakken!

4
0
0

1. Houd het overzichtelijk en leesbaar

Een goed CV moet duidelijk te lezen zijn. Gebruik een duidelijk lettertype en zorg voor voldoende witruimte. Vermijd overdreven ingewikkelde lay-outs en zorg ervoor dat de informatie logisch is gestructureerd. Gaat het om een hele creatieve functie dan kan je wellicht wat meer uitpakken, anders is een eenvoudige opmaak van groot belang.

2. Kies de juiste indeling

Er zijn verschillende CV-indelingen om uit te kiezen, waaronder chronologisch, functioneel en combinatie-CV's. Kies de indeling die het beste past bij je ervaring en loopbaandoelen. Een chronologisch CV toont je werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde, terwijl een functioneel CV de nadruk legt op vaardigheden en prestaties. Een combinatie-CV combineert beide benaderingen.

3. Samenvatting of doelstelling 

Wanneer je begint met een korte samenvatting van je professionele doelen en vaardigheden kan het helpen om werkgevers snel inzicht te geven in wat je  te bieden hebt. Zorg dat dit beknopt en to de point is. De lezer scant de vele documenten en moet in een korte tijd beslissen of je geschikt bent voor de functie.

4. Personaliseer voor de vacature

Pas je CV aan op de specifieke functie waarop je solliciteert. Dit betekent dat je de nadruk legt op relevante vaardigheden en ervaring die aansluiten bij de functie-eisen. Het is slim om kernwoorden en termen uit de vacaturetekst te gebruiken zodat deze aansluiten bij de wens van de persoon die je aanneemt.

5. Vermeld je werkervaring

Som je werkervaring op in omgekeerd chronologische volgorde (je laatste functie bovenaan). Vermeld de naam van de werkgever, je functietitel, de data waarop je in dienst was en een beschrijving van je verantwoordelijkheden en prestaties. Gebruik actiegerichte taal en kwantificeer je prestaties wanneer mogelijk. Zorg er voor dat de werkervaring die je vermeldt aansluit bij de functie en level. Indien zaken niet relevant zijn kan je deze weglaten of samenvatten tot een groep, zoals 'horeca ervaring'. 

6. Vermeld je opleiding

Geef informatie over je onderwijsachtergrond, inclusief de namen van de onderwijsinstellingen, diploma's met data van afstuderen en eventuele academische onderscheidingen. Houd het net als bij de werkervaring relevant. Je strikdiploma hoef je niet te vermelden.

7. Vermeld je vaardigheden

Maak een overzicht van je relevante vaardigheden, zoals technische vaardigheden, talenkennis en certificaten. Organiseer deze sectie op een manier die de aandacht vestigt op de vaardigheden die relevant zijn voor de baan.

8. Vermeld je referenties

Het is niet altijd nodig om referenties op te nemen in je CV, maar indien daarom gevraagd is maak je een overzicht van relevante referenties. Zorg er wel voor dat je referenties op de hoogte zijn en bereid zijn om een goed woordje voor je te doen als dat nodig is.

9. Spelling en grammatica

Controleer je CV grondig op spelfouten en grammaticale fouten. Een professioneel ogend CV mag geen taalfouten bevatten. Dit is vaak een reden om iemand uit te sluiten van het sollicitatie proces.

10. Houd het beknopt

Probeer je CV te beperken tot één of twee pagina's, tenzij je zeer uitgebreide ervaring hebt. Werkgevers waarderen beknopte, gemakkelijk te scannen CV's.

11. Bewaar het in een geschikt formaat

Sla je CV op in een algemeen geaccepteerd formaat, zoals PDF, om ervoor te zorgen dat het goed wordt weergegeven op verschillende apparaten. Bewaar hem ook altijd voor jezelf op een plek waar je hem snel kunt vinden en makkelijk bij kunt werken. 

Het schrijven van een goed CV vergt wat tijd en aandacht voor detail, maar het kan het verschil maken bij het zoeken naar een baan. Volg je deze tips op, dan is dit onderdeel van het sollicitatieproces zeker geslaagd. Succes met de volgende stap in je carrière!

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!