Tip top

Auto afkoelen op zomerdag

Wanneer een auto een uurtje heeft gestaan in de brandende zon op een warme zomerdag, dan is de temperatuur in de auto gigantisch opgelopen. Temperaturen van 50 of 60 graden kunnen binnen in een stilstaande auto al snel bereikt worden, vooral bij donkere bekleding. De bloedhete auto is dan echt geen pretje om in te gaan zitten. Maar er zijn gelukkig simpele trucjes om de temperatuur snel wat te doen dalen!
  • Een Chinees trucje is wapperen met de deur. Hoe doe je dit? Zet eerst het raam aan de bestuurderskant open en open en sluit vervolgens de deur aan de bijrijderskant zo'n vijf keer in snel tempo. Op deze manier duw je als het ware de hete lucht de auto uit en de temperatuur daalt snel. Het kan wel zo'n 8 graden schelen! Het is misschien een beetje een vreemd gezicht, maar het resultaat is erg fijn als je nog een stuk moet rijden.
  • Een andere manier is een stukje rijden met de ramen aan beide kanten open. Op deze manier circuleert de lucht door de auto. Deze zal sneller afkoelen dan wanneer je deze airco vol aanzet, en bovendien spaart dit een hoop brandstof. Wanneer je hierna gaat rijden zet dan deĀ klimaatbeheersing op circulatie. Dit voorkomt dat er opnieuw warme lucht de auto in wordt geblazen. Het beste is ook om de airco tijdens het rijden niet lager te zetten 22 graden, aangezien het temperatuurverschil binnen en buiten de auto dan te groot wordt.
 
Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!