Tip top

Je horloge als compas

Ben je niet in het bezit van een smartwatch met kompas, maar heb je nog een 'ouderwets' horloge? Dan kan je dat makkelijk gebruiken om je koers te bepalen.  Als zon schijnt en je horloge loopt op tijd, kun je het gebruiken om je koers te bepalen. Een uur verschil met de werkelijke tijd kan een behoorlijk verschil in koers opleveren, dus zet je horloge goed op tijd! Deze methode gaat uit van het principe dat de zon altijd hetzelfde verloop vertoont: opkomst in het oosten, hoogste punt in het zuiden en ondergang in het westen. Door dit vervolgens te vergelijken met de tijd die je horloge weergeeft kun je dus bepalen waar het zuiden (en dus ook de andere windstreken) is.

Hoe doe je dat?

  • Zorg dat je je horloge plat voor je hebt en dat de kleine wijzer naar de zon wijst. Neem nu precies het middelste punt tussen de kleine wijzer en de twaalf op de wijzerplaat Dit punt geeft je de richting aan naar het zuiden.

Let er op dat deze methode alleen werkt op het noordelijk halfrond van de aarde. Mocht je het willen toepassen op het zuidelijk halfrond, dan moet je niet de kleine wijzer, maar de plaats van de twaalf op je wijzerplaat naar de zon richten. Dan geldt dat het middelste punt tussen de kleine wijzer en de twaalf richting het noorden wijzen.

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!