obstipatie tips

Tips tegen obstipatie

Obstipatie of constipatie is een veelvoorkomend probleem dat wordt gekenmerkt door moeizame stoelgang en harde ontlasting. Sommigen hebben er veel last van en anderen af en toe, maar vervelend is het wel. Wij hebben een aantal tips om obstipatie te verminderen of zelfs te verhelpen.

3
0
0
  1. Voldoende vezels eten: Voedingsvezels helpen de stoelgang te bevorderen. Zorg ervoor dat je dieet voldoende vezelrijk voedsel bevat, zoals volkoren granen, groenten, fruit, noten en zaden.

  2. Drink voldoende water: Vezels hebben water nodig om goed te kunnen werken. Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft door voldoende water te drinken gedurende de dag.

  3. Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging stimuleert de darmactiviteit. Probeer dagelijks wat lichte lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of yoga.

  4. Stel het toiletgebruik niet uit: Als je het gevoel hebt dat je naar het toilet moet, stel het dan niet uit. Onderdrukking van de drang kan leiden tot obstipatie.

  5. Houd je voeten omhoog: Plaats je voeten op een verhoging terwijl je op het toilet zit. Dit kan de natuurlijke buighoek van de darmen vergroten en de stoelgang vergemakkelijken.

  6. Gebruik stoelgangverzachters: Als vezelrijk voedsel en water niet voldoende helpen, overweeg dan het gebruik van stoelgangverzachters zoals psylliumvezels (bijvoorbeeld Metamucil) of bijvoorbeeld gedroogde perziken, pruimen of kiwi's.

  7. Overweeg probiotica: Probiotica zijn gunstige bacteriën die de darmgezondheid kunnen bevorderen. Het gebruik van probiotische supplementen of het eten van probiotisch voedsel, zoals yoghurt of gefermenteerde producten, kan helpen. Echte kefir is ook een aanrader om je darmen gezond te houden.

  8. Masseer je benen en je onderrug met iets ruws: Een oude truc uit het klooster is om je bovenbenen of onderrug te masseren met iets ruws zoals een afwasborstel of tandenborstel. Dit geeft een effect dat doorwerkt op de darmen en de stoelgang bevordert.
  9. Vermijd overmatig gebruik van laxeermiddelen: Hoewel laxeermiddelen kunnen helpen bij tijdelijke obstipatie, kunnen ze bij langdurig gebruik leiden tot afhankelijkheid. Gebruik laxeermiddelen altijd zoals voorgeschreven en raadpleeg een arts als obstipatie aanhoudt.

  10. Raadpleeg een arts: Als obstipatie chronisch is of gepaard gaat met ernstige symptomen, zoals buikpijn of bloed in de ontlasting, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit kan wijzen op een onderliggend medisch probleem dat moet worden behandeld.

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het behandelen van obstipatie, omdat het soms enige tijd kan duren voordat verbeteringen merkbaar zijn. Een gezonde levensstijl en voeding zijn de sleutel tot het voorkomen van obstipatie op de lange termijn.

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!