Kinderen opvoeden tips

Deense opvoedtips

De Deense bevolking staat ook wel bekend als het gelukkigste volk op aarde. Dit zou deels komen door de manier waarop ouder hun kinderen daar over het algemeen opvoeden. Heeft u soms problemen met de opvoeding van uw kinderen? Of zou u wel willen weten wat nu de beste methodes zijn om uw kinderen op de juiste manier te laten opgroeien? Of wilt u gewoon weten wat u kunt doen om uw kinderen nog gelukkiger te maken? Lees dan onderstaande tips uit het boek 'The Danisch Way of Parenting'.
  • Laat uw kinderen veel zelfstandig spelen. Volgens de Denen hebben kinderen voldoende ruimte nodig om op eigen kracht te leren en te ontwikkelen. Veel ouders zijn geneigd hun kinderen de gehele dag te entertainen en het deel te laten nemen diverse (sport)clubjes. Maar de Denen gaan er juist van uit dat een kind vrijlaten om zelf nieuwe dingen uit te proberen belangrijk is voor het zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen van het kind.
  • Een 'happy end' is niet altijd nodig. Deense sprookjes en kinderverhalen eindigen oorspronkelijk lang niet altijd met 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. De Denen gaan er vanuit dan het belangrijk is een realistisch beeld van de werkelijkheid te laten zien aan kinderen. In het echte leven loopt alles nu eenmaal ook niet altijd goed af en ook verlies hoort bij het leven. Kinderen leren er op deze manier vanzelf mee omgaan.
  • Maar van iets negatiefs iets positiefs! Denen proberen van een vervelende of stressvolle gebeurtenis vanuit een ander perspectief te bekijken om de negatieve lading ervan te verlichten. In plaats van te klagen over een tegenslag, maken ze er liever een grapje over. Door dit over te brengen op kinderen leren zij ook op positiever tegen dingen aan te kijken en leren zij 'out of the box' denken. Leer uw kinderen dus een positieve maar wel realistische kijk op het leven aan.
  • In Denen nemen veel kinderen deel aan het educatieve programma genaamd 'Step by Step'. Hierin krijgen de kinderen foto's te zien met diverse emoties zoals bang, boos, blij etc. en moeten deze emotie proberen te benoemen. Dit stimuleert het inlevingsvermogen van kinderen en zij leren gezichtsuitdrukkingen sneller interpreteren wat hun sociale contacten bevorderd.
  • 'Dit is je laatste waarschuwing!' of 'Je krijgt nog één kans!' zijn veelgehoorde uitspraken tijdens de opvoeding in onze cultuur. Maar de Denen geloven in een strenge, maar ook vooral sympathieke benadering. Hoewel er hoge eisen aan de kinderen worden gesteld, zijn ouders ook onvoorwaardelijk steunend en bemoedigend. Totale gehoorzaamheid wordt niet van de kinderen geëist, enkel dat het kind zich beschaafd en respectvol gedraagt. In plaats van boos worden of straffen, blijven de ouders vriendelijk en stimuleren de kinderen om door moeilijke momenten heen te komen.
  • Ten slotte is het van groot belang gezellig samen te zijn als gezin en tijd te besteden samen met uw kinderen. De Denen gebruiken hiervoor het woord 'hygge', wat 'een gezellige tijd samen' betekent. Ouders en kinderen doen vaak samen een spelletje, eten en drinken samen, praten met elkaar en hechten veel waarde aan goed contact met elkaar. Het samen zijn en het warme familie gevoel zijn van groot belang.

 
Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!