ikea kast verven schuren schilderen

Tip: Verf je IKEA kast in elke kleur die je wilt

Je IKEA kast verven? Geen enkel probleem. Heb je een bestaande kast, zoals een Pax of een Billy en wil je deze renoveren? Of wil je een nieuwe IKEA kast in een andere kleur verven dan de standaard kleuren? Wij helpen je dit project tot een goed einde te brengen dankzij onze tips!

2
1
0

Wil je je Pax, Ivar of Billy van een ander kleurtje voorzien? Dan kan je deze IKEA kasten prima verven. Er zijn daarvoor 2 opties. De eenvoudige snelle, zonder dat je de kast schuurt en voorziet van grondverf of de duurzame variant waarbij je je meubel eerst goed behandelt alvorens af te lakken. We behandelen hier beide opties en hebben nog meer klustips voor je:

Verven zonder schuren en grondverf

Wil je snel en eenvoudig je IKEA kast verven, dan kan dat ook. Het is erg belangrijk om daarvoor de juiste materialen te kiezen. Omdat de meeste kasten en andere meubels van de Zweedse fabrikant voorzien zijn van een toplaag is het niet het hout wat je schildert, maar meer een plastic laag. Toch hoeft het geen probleem te zijn. Gebruik je de kast minder vaak, dan volstaat de eenvoudige manier van verven zonder schuren en grondverf prima. Hier onder geven we je de tips om dit goed te doen:

  1. Reinigen: Zorg er voor dat je je meubel vantevoren heel goed reinigt. Vooral als je het verder niet gaat behandelen is het vet en stof vrijmaken de basis van je succes. Neem een fles St Marc of Amoniak en verwijder  stof, vuil en vet. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig schoon en droog is voordat je verder gaat.

  2. Schilderen: Goed geboend? Alles stofvrij?  Dan is het tijd om je IKEA kast te gaan schilderen. Gebruik hiervoor goed hechtende verf. De meeste doe het zelvers zijn het er over eens dat de krijtverf van Annie Sloan goede verf is om je meubel te verven. Deze verf is wat dikker en ruwer dan gewone verf en geeft een mat effect. Wil je toch voor een glanzende finish, dan zit er niets anders op dan te schuren en te gronden zoals in de volgende stappen worden uitgelegd:

Verven met goede voorbereiding

Je IKEA kast goed verven vereist enige voorbereiding om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Veel IKEA meubels zijn afgewerkt met een top- of fineerlaag die glad en niet-poreus is. Hierdoor is direct schilderen zonder voorbereiding niet altijd effectief is. Wij raden daarom aan om voor een duurzame behandeling voor een goede voorbehandeling te gaan. Dat kost wat meer tijd, maar levert je meer voldoening op.

Neem de volgende stappen om je IKEA kast te schilderen:

  1. Reinigen: Mocht het een oude kast zijn, begin dan met het goed vet en stofvrij maken. Verwijder stof, vuil en vet met een mild reinigingsmiddel. De meeste schilders gebruiken hier St Marc voor, een reiniger die verkrijgbaar is bij de meeste doe het zelf zaken. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig schoon en droog is voordat je verder gaat. Ook amoniak is een goede ontvetter. Je kunt dit verdunnen in wat water en daarmee je meubel afnemen.

  2. Schuren: Schuur het oppervlak lichtjes om het op te ruwen. Dit helpt de verf goed te hechten. Gebruik fijnkorrelig schuurpapier (bijvoorbeeld 120- tot 220-korrel) om krassen op het oppervlak te voorkomen. Gebruik als je hebt goede afzuiging zoals een stofzuiger om het stof af te zuigen. Al het stof weg? Maak dan het oppervlak nog even schoon met een licht vochtig doekje met een reinigingsmiddel zoals hierboven beschreven.

  3. Primer/grondverf aanbrengen: Breng een hechtprimer of grondverf aan die geschikt is voor gladde oppervlakken. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en kan helpen om de oorspronkelijke kleur van de kast te verbergen. Laat de primer volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant. Soms is het raadzaam om dit 2x te doen. Schuur dan de eerste laag heel lichtjes op met een korrel 200 schuurpapier.

  4. Schilderen: Is je voorwerk gedaan? Dan mag je de eindlaag aanbrengen op je IKEA kast. Kies daarvoor een verf die geschikt is voor het materiaal van je kast. Alkydverf of acrylverf op waterbasis werken goed voor meubels. Breng de verf aan in dunne lagen en laat elke laag volledig drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Meestal zijn twee lagen voldoende.

Vergeet aan het einde niet om na het reinigen je kwasten en rollers goed te bewaren zodat je ze voor de volgende verfklus weer kunt gebruiken. 

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!