Fruit fruitvliegjes

Tips om fruitvliegjes te bestrijden

Fruitvliegjes kunnen een ware plaag zijn, vooral in de zomermaanden. Ze lijken uit het niets te verschijnen en vermenigvuldigen zich razendsnel. Gelukkig zijn er effectieve manieren om van deze kleine vliegjes af te komen zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. Hier delen we tips om fruitvliegjes op een milieuvriendelijke en efficiënte manier te bestrijden.

0
0
0

Wat te doen tegen fruitvliegjes

Wil je fruitvliegjes voorkomen? Dan is het goed om de volgende tips in acht te nemen:

 1. Houd je keuken schoon

  Fruitvliegjes worden aangetrokken tot voedselresten en rijp fruit. Een schone keuken is daarom essentieel. Zorg ervoor dat je alle etensresten direct opruimt, het aanrecht schoonhoudt en voedsel in afgesloten containers bewaart.
 2. Zakje water

  Een oude tip om fruitvliegjes te verjagen is het ophangen van een doorzichtig zakje gevuld met water. Neem hiervoor bijvoorbeeld een boterhamzakje en hang deze op aan een touwtje op een lichte plek. Fruitvliegjes en andere vliegen raken gedesorienteerd door de weerkaatsing van het licht en zullen verdwijnen.
 3. Bewaar fruit in de koelkast

  Fruitvliegjes gedijen goed bij kamertemperatuur. Bewaar fruit en groenten daarom in de koelkast om de aantrekkelijkheid voor fruitvliegjes te verminderen. Dit vertraagt ook de rijping van fruit.
 4. Reinig afvoeren en vuilnisbakken

  Fruitvliegjes kunnen zich ook ophouden in afvoeren en vuilnisbakken. Reinig deze gebieden regelmatig om mogelijke broedplaatsen te elimineren. Gebruik een mengsel van azijn en water om afvoeren door te spoelen en houd vuilnisbakken goed afgesloten.
 5. Verwijder overrijp fruit

  Als je merkt dat fruit begint te rotten of overrijp wordt, gooi het dan meteen weg. Overrijp fruit is een belangrijke aantrekkingskracht voor fruitvliegjes.
 6. Ventileer je huis

  Zorg voor voldoende ventilatie in je huis, vooral in de keuken. Fruitvliegjes houden niet van tocht en frisse lucht kan helpen voorkomen dat ze zich in je huis nestelen.

Hoe vang je fruitvliegjes

Heb je toch fruitvliegjes in je huis, dan zijn er verschillende mogelijkheden om fruitvliegjes te vangen:

 1. Fruitvliegjes val zelf maken

  Optie 1: Maak een mengsel van een paar druppels afwasmiddel en water in een ondiepe kom. Fruitvliegjes worden aangetrokken tot de zeepachtige oppervlakte en verdrinken. Zorg ervoor dat de kom op een strategische plek staat waar fruitvliegjes vaak voorkomen. 

  Optie 2: Vul een kom of een glas met een beetje azijn of een stukje rijp fruit en bedek het met plasticfolie. Prik enkele kleine gaatjes in het folie. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur, kruipen door de gaatjes, maar kunnen er niet meer uitkomen.
 2. Fruitvliegjes val kopen

  Heb je geen zin om zelf een val te maken om fruitvliegjes te vangen? Er zijn verschillende fruitvliegjesvallen te koop die ook goed werken. Dit zijn meestal lokdoosjes voorzien van een plakstof.  

Conclusie

Het bestrijden van fruitvliegjes hoeft geen lastige klus te zijn. Met deze tips kun je op een milieuvriendelijke manier van deze vervelende insecten afkomen. Door je keuken schoon te houden, fruitvliegjesvallen te gebruiken en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kun je genieten van een fruitvlieg-vrije leefomgeving.

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!