Reis tips

Reisziekte voorkomen

Reisziekte, ook bekend als bewegingsziekte, kan optreden tijdens reizen in auto's, vliegtuigen, boten of andere voertuigen, en het kan zeer onplezierig zijn. Het wordt meestal veroorzaakt door een conflict tussen de signalen die je evenwichtssysteem naar je hersenen stuurt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om reisziekte te voorkomen of de symptomen te verminderen. Wij hebben een aantal tips hiervoor op  een rijtje gezet.

2
1
0
 1. Focus op een vast punt
  Als je in een voertuig reist, probeer dan naar een vast punt in de verte te kijken, zoals de horizon. Dit kan helpen om de signalen van je evenwichtssysteem te stabiliseren. 

 2. Vermijd lezen en schermtijd
  Lezen of naar een scherm staren kan reisziekte verergeren. Probeer jezelf af te leiden door naar buiten te kijken of naar de omgeving te luisteren.

 3. Ventilatie en frisse lucht
  Zorg er voor dat er frisse lucht naar binnen komt om te ventileren. Open een raam of gebruik de luchtroosters om de luchtcirculatie te bevorderen.

 4. Rust goed uit
  Vermoeidheid kan de symptomen van reisziekte verergeren. Zorg ervoor dat je uitgerust bent voordat je op reis gaat.

 5. Vermijd zware maaltijden
  Eet lichte, niet-vette maaltijden voor en tijdens je reis om misselijkheid te voorkomen. Eet tijdens de reis wat zoutjes om de misselijkheid te doen zakken. Vermijd sterke geuren.

 6. Acupressuurbandjes
  Deze polsbandjes kunnen de druk op bepaalde acupressuurpunten verminderen en helpen bij het voorkomen van reisziekte.

 7. Medicatie
  Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om reisziekte te voorkomen of te behandelen, zoals dimenhydrinaat (bijvoorbeeld Dramamine) of scopolaminepleisters. Raadpleeg een arts voordat je medicatie gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

 8. Hydratatie
  Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat de symptomen van reisziekte kan verergeren.
 9. Gember
  Sommige mensen hebben baat bij gember in de vorm van thee, kauwtabletten of capsules. Gember kan misselijkheid verminderen.

 10. Stressvermindering
  Stress kan bijdragen aan reisziekte. Probeer ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie om stress te verminderen.

 11. Korte pauzes
  Maak regelmatig korte pauzes tijdens lange ritten om even uit het voertuig te stappen en frisse lucht in te ademen.

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende strategieën en te ontdekken wat het beste voor jou werkt, omdat de effectiviteit kan variëren van persoon tot persoon. Als reisziekte ernstig is of frequent voorkomt, overweeg dan om een arts te raadplegen voor professioneel advies en behandelingsopties. Ben je toch misselijk geworden onderweg? Ga dan even plat liggen met gesloten ogen of doe een kort dutje. Dit zorgt ervoor dat de reisziekte het snelst weer afzakt.

Veel reisplezier!

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!