Reis tips

Wat als je bankpas of paspoort op vakantie wordt gestolen?

De belangrijkste spullen die je meeneemt op vakantie zijn toch wel je bankpas en paspoort. Wat als juist deze belangrijke spullen gestolen worden? Met de volgende tips zorg je ervoor dat je je vakantie zo snel mogelijk weer zonder zorgen kan voortzetten. Ten eerste, wat moet je doen als je bankpas is gestolen?
 1. Blokkeer je pas! Dit kan via een noodnummer van de bank (24 uur bereikbaar).  Als je dit nummer niet hebt, op Google zijn de noodnummers zo te vinden.
 2. Ga zo snel mogelijk naar de lokale politie om aangifte te doen. Zorg er ook voor dat je een kopie hebt van het proces-verbaal.
 3. Vervolgens heb je natuurlijk geld nodig om je reis voor te zetten. Er zijn verschillende opties om weer aan geld te komen:
  1. Je kan een nieuwe bankpas aanmaken bij een grote lokale bank, Google even welke de grootste is. Vervolgens kan een bekende vragen om geld over te maken naar deze rekening.
  2. Ook kan je gebruik maken van een Money Transfer organisatie. Bekende kunnen dan geld vanuit Nederland opsturen en dit kan je dan door middel van het tonen van officiële documenten ophalen.
  3. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van Emergency Cash bij je eigen bank. Jouw bank stuurt dan geld naar een bank bij je in de buurt. Vervolgens kan je hier het geld ophalen door middel van bijvoorbeeld een code.
Ten tweede, wat moet je doen als je paspoort gestolen is?
 1. Doe als eerste zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Zorg er ook hier weer voor dat je een kopie van het proces-verbaal krijgt.
 2. Vervolgens neem je contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Hier kan je een nieuw paspoort of tijdelijke reisdocumenten aanvragen.
 3. Zodra je weer terug in Nederland bent is het van belang dat je aangifte doet bij de Nederlandse politie. Neem hier je kopie van het proces-verbaal mee.
 
Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!