Gootsteen ontstoppen

Afvoer en gootsteen ontstoppen

Zit je afvoer van de gootsteen weer eens verstopt? Wij hebben de beste tips voor je om je gootsteen te ontstoppen en om te voorkomen dat deze niet meer verstopt raakt!

3
0
0

Ontstoppen

Je afvoer ontstoppen kun je op verschillende manieren bereiken. Van huis/tuin en keukenmiddeltjes tot ontstoppingsveren en als het helemaal niet meer lukt de professionele ontstopper. Het ligt er echter wel aan of het de gootsteen in de keuken is of bijvoorbeeld de afvoer op de badkamer. In de keuken heb je vaak te maken met een vetverstopping en in de badkamer met haren. Met een grondig ontstoppingsmiddel zijn beide verstoppingen meestal goed oplosbaar, maar mocht je die niet in huis hebben en de winkels zijn gesloten, dan kunnen de volgende tips wellicht bijdragen aan het ontstoppen van je afvoer

 • Heet kokend water
  Dit is een van de eenvoudigste en meest effectieve methoden voor het ontstoppen van een gootsteen. Giet een flinke hoeveelheid kokend water langzaam in de gootsteen. Dit kan vet en vuil oplossen dat zich heeft opgehoopt in de leidingen.
 • Baking soda en azijn
  Baking soda gecombineerd met azijn en heet water werkt goed bij een verstopte gootsteen, doucheput of wasbak. Haal hiervoor baking soda bij de supermarkt en gooi daarvan een kopje in de afvoer. Gebruik niet te veel, dat kan zelf verdere verstoppingen veroorzaken. Zet vervolgens een veiligheidsbril op en giet een flinke scheut azijn in de afvoer. De baking soda en azijn zullen reageren. Dit kan mogelijk spetteren, vandaar de veiligheidsbril. Zorg ook voor goede ventilatie, er kunnen dampen vrijkomen. Giet er tot slot heet water achteraan om het geheel weg te spoelen en de verstopping definitief te verhelpen.
 • Vaatwastabletten
  Reinigingstabletten zoals vaatwastabletten, maar ook tabletten om je gebit te reinigen zorgen voor een reactie die de verstopping kan wegnemen. Eenvoudig wegspoelen met wat (heet) water en een nachtje laten staan. De volgende ochtend naspoelen en je verstopping is waarschijnlijk weg.
 • Gebruik een ontstopper
  Een ontstopper is een eenvoudig gereedschap dat vaak goed werkt bij verstopte gootstenen. Plaats de zuignap over de afvoer, zorg ervoor dat deze goed afdicht, en duw en trek snel en krachtig om de verstopping los te maken. Herhaal dit meerdere keren.
 • Koffieprut
  Koffieprut (uit het koffiefilter of van een paar gebruikte Senseopads) met wat water helpt om een verstopping weg te werken. Het koffieprut zorgt er met zijn korrelige structuur tevens voor dat het opnieuw aankoeken van de afvoer wordt tegen gegaan. Dus: regelmatig wat koffieprut doorspoelen! 
 • Verwijder de zwanenhals (sifon)
  In veel gootstenen bevindt zich een U-vormige buis, de zwanenhals genaamd (sifon voor professionals), onder de afvoer. Plaats een emmer onder de gootsteen om water op te vangen, verwijder de zwanenhals en maak deze schoon. Verstoppingen kunnen zich hier vaak ophopen. Zorg ervoor dat je de juiste stappen volgt om de zwanenhals veilig te verwijderen en terug te plaatsen.
 • Ontstoppingsveer
  Gebruik voor hardnekkige verstoppingen een ontstoppingsveer. Haal het cyfon onder de gootsteen weg en stop de veer erin. Een ontstoppingsveer is meestal enkele meters lang en kan de verstopping waarschijnlijk wel bereiken. Voel goed of de veer door de bochten komt. Lukt dat niet, draai dan flink met de veer terwijl je ondertussen druk houdt. Komt de veer bij de verstopping haal hem dan zo vaak mogelijk heen en weer. Heb je het idee van de verstopping doorbroken is, monteer dan het cyfon weer en spoel flink door met heet water.

Voorkomen

 • Gootsteen zeefje
  Een zeefje in de gootsteen zorgt er voor dat er minder vuil de afvoer in gaat. Dit zeefje van een paar euro voorkomt verstoppingen en een hele boel ergernis
  Gootsteen zeefje
 • Vetresten scheiden
  Zorg er voor dat vet niet mee gaat door de afvoer in je keuken. Jus en boterresten zorgen voor een hardnekkige verstopping. Je kunt dit beter opvangen in een bakje en wanneeer het afgekoeld is weggooien in de vuilnisbak.
 • Periodiek preventief reinigen
  Zet in je agenda een vast moment om elke 2 maanden je leidingen preventief te reinigen met een beetje ontstopper of met een combinatie van baking soda en azijn zoals hierboven beschreven. Hardnekkige resten zullen dan loslaten en de afvoer blijft langer vrij van een verstopping.

Als de verstopping aanhoudt of ernstig is, kan het nodig zijn een loodgieter in te schakelen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van ontstoppingsmiddelen en gereedschappen, en om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om schade aan de leidingen of jezelf te voorkomen.

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!