Vrolijke tips

Red jezelf of anderen in gevaarlijke situaties

Het zal je maar overkomen dat je in een gevaarlijke situatie terecht komt en je vreest voor je eigen leven of dat van anderen. Voor zelfverdediging en zelfredzaamheid in levensbedreigende situaties is het erg zinvol om goed te weten wat je in welke situatie moet doen. Lees onderstaande tips en voel je voortaan een stuk veiliger en kalmer op staat, in het verkeer, de natuur of in contact met onbekende mensen.
  • Gebruik je sleutels voor zelfverdediging. Sleutels kunnen van pas komen om als wapen of dreigmiddel te gebruiken als je wordt aangevallen. Je zal snel geneigd zijn de sleutels als punten tussen je vingers uit te laten steken terwijl je je hand in een vuist houdt, een soort boksbeugel. Maar dit is niet verstandig, je verwond op deze manier namelijk je eigen handen snel. Bovendien kost het veel tijd de sleutels in deze positie in je vuist te krijgen. Tijd die er misschien niet is. Beter is het om slecht één sleutel uit je vuist te laten steken, zoals een mes. Of de gehele sleutelbos in je vuist vast te houden.
  • Misschien heb je het weleens meegemaakt dat je instapt bij een taxi en de chauffeur erg vreemd op je overkomt. Het is slim om altijd voordat je in een taxi stapt het kenteken- of taxinummer te noteren, dan heb je deze bij je in geval van nood. Vertrouw je het helemaal niet helemaal en voel je je niet op je gemak, bel dan iemand op (of doe desnoods net alsof je iemand belt), en vertel deze persoon hardop het nummer van de taxi waar je in zit. Zo weet de chauffeur dat hij in de gaten wordt gehouden, en jouw contactpersoon weet waar je bent mocht er toch iets gebeuren.
  • Teken komen voor in bijvoorbeeld bossen of parken en kunnen de Ziekte van Lyme en soms ook hersenvliesontsteking veroorzaken. Twee zeer gevaarlijke ziektes. Ontdek je bij jezelf of iemand anders een teek, schroom dan zeker niet langs te gaan bij de huisarts. Verwijder eerst de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang.
  • Zorg dat je altijd wat contant geld bij je hebt verstopt in bijvoorbeeld je kleding of telefoonhoesje. Dit kan van pas komen als er een noodsituatie voordoet en je dringend wat geld nodig hebt (bijvoorbeeld voor een taxi). Het is slim om dit geld juist op een andere plek te stoppen dan je tas of portemonnee voor het geval je slachtoffer wordt van een zakkenroller.
  • Wanneer er in een grote menigte of op straat iets gebeurd met de persoon waarmee jij daar bent zal je eerste reactie zijn naar iedereen om je heen om hulp roepen. Maar dit is niet verstandig aangezien mensen zich minder snel verantwoordelijk of aangesproken voelen als zij niet persoonlijk benaderd worden. Zij zullen dan denken dat iemand anders het wel zal doen, en uiteindelijk krijg je dan geen hulp. Het is beter om de dichtstbijzijnde persoon persoonlijk om hulp te vragen. Op deze manier zal iemand niet snel weigeren.
  • Als je met je auto het water inrijdt is het eerste wat je moet doen gelijk je riem losmaken, het raam openen en uit de auto klimmen (als er kinderen in de auto zijn, deze eerst naar buiten duwen). Maar wat als het raam niet opengaat? Dit kan gebeuren als de auto beschadigt of vervormd is geraakt tijdens een voorafgaand ongeluk. Zorg daarom dat je voor de zekerheid altijd een zwaar voorwerp in de auto hebt liggen waarmee je het raam indien nodig kunt inslaan zoals een ijzeren slot of een baksteen.  Ook de hoofdsteun van de stoel kan hiervoor gebruikt worden.
  • Een trap aflopen is iets wat de meeste mensen dagelijks doen en niet eens bij nadenken. Toch kan dit gevaarlijker zijn dan het lijkt. Wanneer je een tree mist en valt kan dit ernstig hoofdletsel of botbreuken tot gevolg hebben. Denk er voortaan altijd aan als je op een trap loopt om je handen uit je zakken te halen. Je handen vrij hebben is van cruciaal belang om jezelf tijdens een val op te vangen of vast te grijpen aan de trapleuning.
Met deze tips in je achterhoofd zal jou niet snel meer iets overkomen!
Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!