Beter slapen

Tips tegen snurken

Niets is zo vervelend als snurken. Wanneer je zelf snurkt schaam je je wellicht en wordt je niet uitgerust wakker, maar ook voor je partner is het vervelend wanneer iemand de hele nacht aan het 'zagen' is. Gelukkig zijn er verschillende tips en technieken die kunnen helpen bij het verminderen of voorkomen van snurken.

3
1
0

Hoe ontstaat snurken?

Snurken ontstaat doordat de keel te weinig ruimte heeft om normaal adem te halen. Dit kan komen door het ontspannen van de keel en tongspieren die daardoor inzakken of door overgewicht waarbij te veel vetweefsel rond de nek zorgt voor een vernauwing. Je produceert daardoor veel geluid tijdens de inademing en het lijkt er op dat je tijdens het slapen bijna stikt. 

Wanneer dit langer aanhoudt spreekt men van slaapapneu. Dit leidt tot een verminderde luchttoevoer naar de longen en een daling van de zuurstofniveaus in het bloed. Na een korte periode van ademstilstand, wordt de ademhaling meestal hervat met een snurkgeluid of een luide snurk. Deze cyclus kan zich gedurende de nacht herhaaldelijk voordoen en kan leiden tot slaapverstoring, een verminderde slaapkwaliteit en uiteindelijk heeft dit ook een schadelijk effect op de gezondheid.

8 tips om snurken te voorkomen

Nu we weten hoe snurken ontstaat ligt de oplossing bij het voorkomen van het blokkeren van de luchtpijp door:

 1. Neusademhaling
  De beste tip tegen snurken is overstappen van mond- naar een neusademhaling. De neus is gemaakt om adem te halen en de mond om door te eten. Probeer dan ook overdag om jezelf te trainen om de mond gesloten te houden en de ademhaling via de neus te laten verlopen. Het gevolg hiervan is dat de ademhaling in de nacht ook vaker via de neus zal verlopen, waardoor je niet kunt snurken.

  Om dit nog meer kracht bij te zetten is het mogelijk om de mond voor het slapen af te plakken met een speciale mondpleister. Hierdoor dwing je je lichaam om over te stappen op de ademhaling via de neus. Het heeft velen van hun snurkproblemen afgeholpen!
 2. Slaaphouding aanpassen
  Snurken kan worden veroorzaakt door het ontspannen van de spieren in de keel en de tong, wat de luchtweg kan blokkeren. Slapen op je rug kan snurken verergeren. Probeer op je zij te slapen om de luchtweg open te houden. Ook je hoofdkussen kan hieraan bijdragen. Sommige kussens zijn speciaal ontworpen om de positie van je hoofd en nek te verbeteren, waardoor snurken wordt verminderd.

 3. Gewichtsbeheersing
  Overgewicht kan bijdragen aan snurken omdat overtollig vetweefsel rond de keel de luchtweg vernauwt. Het handhaven van een gezond gewicht door dieet en lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van snurken. Ben je te zwaar, dan is afvallen wellicht de optie.

 4. Alcohol en slaapmiddelen vermijden
  Alcohol en slaapmiddelen kunnen de spieren in de keel verslappen, wat snurken kan verergeren. Probeer alcohol en slaapmiddelen enkele uren voor het slapengaan te vermijden.

 5. Hydratatie
  Voldoende gehydrateerd blijven kan helpen om de slijmvliezen in de keel en het gehemelte vochtig te houden, waardoor de kans op snurken wordt verminderd.

 6. Anti-snurkapparaten
  Er zijn verschillende anti-snurkapparaten beschikbaar, zoals snurkbeugels, die de positie van de kaak en de tong kunnen beïnvloeden om snurken te verminderen.

 7. Zorg voor een regelmatig slaapschema
  Een consistente slaaproutine kan helpen bij het voorkomen van snurken. Zorg voor voldoende slaap, idealiter 7-9 uur per nacht.

 8. Zing en oefen je keelspieren
  Sommige zangoefeningen en keel- en tongoefeningen kunnen de spieren in de keel versterken, wat snurken kan verminderen.

Een goede nachtrust is van levensbelang en snurken kan dit flink verstoren. Probeer met bovenstaande tips je snurkproblemen te verhelpen! Als snurken ernstig en aanhoudend is en leidt tot slaperigheid overdag of andere gezondheidsproblemen, overweeg dan een bezoek aan een arts of een slaapspecialist. Er kunnen onderliggende medische oorzaken zijn die moeten worden behandeld. Je kunt hierbij ook worden doorgestuurd naar een slaapapneu kliniek waar je geholpen wordt om van het snurken af te komen.

Heeft deze tip je geholpen?

Reacties op deze tip

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Reageer op deze tip

Heb je een vraag, opmerking of toevoeging voor deze tip? Laat het ons weten!